Conversion of row houses in Stuttgart-Rot

New life in old structure:

The terraced houses built in the 1950s are one of the most common forms of post-war modernism in Germany.

They are not only outdated in terms of their building fabric, many of the residents have grown old with the houses. These buildings were originally built for a different society than today and for different needs.

The task for the design was to enable new forms of living in the row houses, to combine co-living with a mix of generations, much shared infrastructure, an upgrading of the exterior spaces and a thermal refurbishment of the building envelope.

Magee Rachel is trying to dissolve the classic housing association. Residents can expand their apartments by adding common rooms in an upstream structure.

In her project Commune 2.0, Anna Lena Mergenthaler focused on a programming of the residential building that is more reminiscent of a hostel. A scaffolding in front of the house makes this possible with a new development and also offers a semi-private appropriation zone in the outside area.

Sarah Klumpp combined new access towers and communal kitchens into a large form that extends over the roof of the house. These caesuras transform the entire row into an exciting, interesting structure.

Luisa Mannsberger immediately packs the entire building into a climate envelope whose temperature range lies between the exterior and interior. The idea is familiar, but the project gets a special flair from the ideas for the use of these new spaces, which ideally complement the interior spaces and free them from their smugness.

With her project "open up", Anna Aichele opens up the home to new activities. Public functions are brought into the private home. The 75 year old Mrs. K likes to bake and sell her cake in the café, The Hipster L appears in the multi-purpose room as a standup comedian and the still very spry Mr. B has consultation hours once a week in the workshop as a bicycle doctor.

Marie Rünzi shows the potential of the lines by creating multi-layered spatial zones based on the interior spaces, which allow ambiguous functional overlaps and promote communication between the residents.

Common interests and activities connect people. Laura Prokopczuk spatializes this approach by giving the building a new appearance in her design with a new roof shape. This creates a new overall form as well as exciting indoor and outdoor areas with a high quality of stay.

In her work, Franziska-Ottilie Geesmann consistently reflects the difference between family life in the post-war period, when the buildings were constructed, and today's situation, where a social structure outside the family is becoming increasingly important. Whereas in the past it used to be individual small apartments with small rooms within the apartment, today it is a mixed house family. And the house tries to give everyone their space, to become a place where people cook, eat and laugh together.

Raphael Maier strings together small private "mini loft" units along a semi-public "porch", through which they are also accessed. Kitchens are located on the access side, separated by light openings on the upper floors, while the living and sleeping areas are oriented towards the garden side.